Oikea tapa laihduttaa
Aiemmassa “Vinkkejä painonpudotukseen: Osa 1” blogikirjoituksessa avasimme 4 tehokasta vinkkiä painonpudotukseen matkallasi kohti kapeaa vyötäröä.
Painonpudotus voi olla monenlaista.
Miten laihtua oikein?
Kerron seuraavana erilaisia tapoja, joilla painomme voi objektiivisesti laskea vaa’alla mitattuna:
1. Veden määrä kehossamme
- Kehomme koostuu 70% vedestä. Syötynä yksi gramma hiilihydraattia sitoo n. neljä grammaa vettä kehoomme, eli vaakalukema nousee herkästi jos kulutamme runsaasti hiilihydraatteja. Tämä ei ole huono asia!
- Kun aloitamme painonpudotusohjelman tai siirrymme esimerkiksi noudattamaan ketoruokavaliota, niin ensimmäiset painonlaskut tulee monesti siitä, kun kropastamme lähtee vesipaino hiilihydraattien vähentämisen / eliminoimisen jäljiltä.
- Painonpudotusprosessin alussa saamme kovan motivaation tämän “vesipainon” lähdettyä ja vaa’an heilahdettua alemmas. Tämä on hyvä tietää, jotta pysytään realistisina, kun paino ei alun jälkeen tipukkaan yhtä nopeasti.
2. Katabolia = Lihasmassan katoaminen
Tätä haluamme välttää viimeiseen asti.
- Lihaksemme vilkastuttavat kehomme aineenvaihduntaa ja nostavat lepokalorinkulutustamme huomattavasti.
- Eli mitä enemmän kannamme lihasta kehossamme niin sitä enemmän kulutamme kaloreita, vaikka makaisimme koomassa liikkumatta.
- Lihas on huomattavasti tiiviimmässä muodossa kehossamme kuin rasva. Eli kilo lihasta näyttää hyvin erilaiselta kehossasi verrattuna kiloon rasvaa.
- Vahvat lihakset vähentävät loukkaantumisriskiä.
Miten säilytät lihakset samalla kun pudotat painoa?
- Tarpeeksi laadukasta proteiinia joka aterialla!
- Käytä tai menetä. Lihaskuntotreeniä 2-3 kertaa viikkoon riittää antamaan signaalin kehollesi pitämään kiinni lihaksista.
- Pyri välttämään stressiä parhaasi mukaan. Stressihormoni kortisoli tekee katabolisia temppuja lihaksistolle ja pyrkii pitämään rasvavarastojen ovet lukossa. Oikeassa suhteessa siis lepoa, treeniä ja terveellisiä ruokavalintoja.
3. Rasvanpoltto
- Painonpudotuksessa haluamme käyttää ensisijaisesti rasvavarastoja kehon energianlähteenä.
- Ihmisellä on keskimäärin rasvavarastoja sen verran, että pelkästään niillä selviäisi monta kuukautta syömättä! (Olettaen tietysti, että vitamiinit, hivenaineet ja suolotasapainot ovat kunnossa)
- Ihmiskeho on miljoonien vuosien saatossa kehittynyt melkoisen tehokkaaksi koneistoksi, joka mukautuu ympäristöönsä erittäin hyvin.
- Meidän geeneihimme on koodattu selkeä signaali ylimääräisen energian siirtämiseksi rasvavarastoihin. Tämä on taloudellinen ja tehokas tapa, jolla keho voi ajaa energiaa varastoihin ja sieltä pois aina tarvittaessa.
- Kehomme ei kuitenkaan pidä siitä, että vähennämme rasvan määrää kehostamme.
- Kroppamme on jalostunut nälkää näkemällä, keräilemällä ja metsästämällä satojen tuhansien vuosien ajan.
Kun kehomme tajuaa, ettemme saa tarpeeksi kaloreita ylläpitääksemme senhetkistä homeostaasia, niin elimistömme vapauttaa nälkähormoni ghreliniä ja yrittää näin saada motivoitua meitä syömään lisää ettei rasvavarastoja tarvitse kuluttaa.
Muista että elimistömme on erittäin adaptoituva. Se tulee tehokkaammaksi ja taitavammaksi siinä mitä teet useimmiten.
Ihminen pystyy siis omalla toiminnallaan / toimimattomuudellaan ja pienilläkin valinnoilla opettamaan elimistöään joko polttamaan lihakset pois ja varastoimaan rasvaa tai vaihtoehtoisesti kasvattamaan lihasmassaa, polttamaan rasvaa ja tekemällä tästä keholle uuden homeostaasin!