Kulmasoutu tangolla
Kuinka tehdä kulmasoutu tangolla?
Kulmasoutu tangolla liikkeen tarkoitus?
Monet kuntosalikävijät, erityisesti aloittelijat keskittyvät kuntosalilla treenaamaan etupuolen lihasryhmiä, jotka ovat nähtävissä peilistä. Luonnollisesti.
Voiman ja lihasmassan lisääminen selkään on kuitenkin vähintäänkin yhtä tärkeää tasapainoisen, vahvan, toimivan ja hyvältä näyttävän fysiikan kannalta. Puhumattakaan ryhdin paranemisesta ja vammojen ehkäisystä. Kulmasoutu tangolla onkin yksi selkäliikkeiden ehdottomista kuninkaista oikein tehtynä.
Kulmasoutu tangolla työstää ensisijaisesti ”latseja”, eli leveää selkälihasta (Latissimus Dorsi). Kansankielessä tunnetaan myös siipinä, jotka tuovat fysiikkaan V-mallia ja saa näin vyötärön näyttämään kapeammalta. Kulmasoudun työstämiä lihaksia ovat myös keski- ja alatrapsit (Trapezius), sahalihakset (Rhomboids) sekä takaolkapäät (Posterior Deltoid). Kulmasoudun ollessa moninivelliike, ottaa se myös käsivarsiin ja hauiksiin mukavasti.
Kuinka kulmasoutu tangolla suoritetaan?
- Ota tangosta noin hartioiden levyinen myötäote (rystyset osoittavat eteenpäin) ja pidä jalat hartian levyisesti maassa.
- Tuo tanko lantion tasolle joko maastavetämällä tai suoraan rackista.
- Lähde laskemaan tankoa eteenpäin samalla kun työnnät takapuolta taaksepäin. Liike tapahtuu siis pelkästään lantiosta. Polvet saavat olla hieman koukussa.
- Vie kroppasi maksimissaan 90 asteen kulmaan tai niin pitkälle kun takareiden venyvyys antaa periksi.
- Ota syvään henkeä ja jännitä keskivartalon lihakset tiukaksi, pidä selkä suorana.
- Lähde vetämään tankoa kohti rintaa viemällä kyynärpäitä taaksepäin.
- Ylä-asennossa vedä lapoja tiukasti yhteen.
- Tuo tanko hallitusti takaisin lähtöasentoon.
- Toista.
Entä vastaotteella?
Kulmasoudun tangolla voi tehdä myös vastaotteella tarttumalla tankoon niin, että rystyset osoittavat taaksepäin. Tällä pienellä kulmasoudun otteen muutoksella hauislihakset ottavat enemmän roolia ja näin ollen on usein mahdollista käyttää kulmasoudussa isompaa kuormaa, kuin myötäotteella tehtävässä variaatiossa.
Yleisiä virheitä
- Rinnan lyyhistyminen ja alaselän pyöristyminen. Liikkeestä saa eniten irti noudattamalla hyvää ja oikeaoppista tekniikkaa sekä vältyt mahdollisilta loukkaantumisilta.
- Olkapäiden kääntyminen eteenpäin. Pidä lavat takana jolloin olkapäät seuraavat liikettä. Tämä mahdollistaa selän tehokkaamman työskentelyn ja vältyt mahdollisilta loukkaantumisilta.